Veiligheid: geef zelf het goede voorbeeld

Zolang ik werk in de bouw, is veiligheid een thema dat mij na aan het hart ligt. Je houdt je bezig met grote, indrukwekkende projecten, maar werkt tegelijkertijd met collega’s waar je zuinig op wilt zijn. Ik ben er dan ook trots op dat ik vanuit WSP initiatiefnemer ben van het Energy Safety Festival, waarvan gisteren het Pre-Event werd gehouden. Tijdens dit online event gingen we openhartig het gesprek aan over veiligheid, met elkaar, brancheorganisatie, opdrachtgevers-nemers en ingenieursbureaus. Iets waar steeds meer behoefte aan is binnen de gehele keten.

Natuurlijk hadden we elkaar veel liever ‘in real live’ getroffen. En lange tijd leek dat ook te kunnen. Maar, heel toepasselijk in het kader van dit thema, voor onze eigen veiligheid maakten we er een online event van. Een event met maar liefst 410 inschrijvingen. Mensen konden elkaar niet face to face spreken, maar gedurende het hele event was er in de chat een levendig gesprek.

Stel je kwetsbaar op

Want het onderwerp leeft. Ik ben blij dat er meer openheid komt. In een mannenwereld, en dat is de bouw toch nog steeds, staan managers of projectleiders niet te dringen zich kwetsbaar op te stellen en fouten toe te geven. Terwijl ongelukken bijna altijd door menselijk handelen worden veroorzaakt. Je hoeft maar één kleinigheid over het hoofd te zien en het kan fatale gevolgen hebben. Maxime Verhagen, bestuursvoorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland, zei het gisteren heel treffend: ‘Veiligheid is geen inspannings-, maar een resultaatsverplichting die je met elkaar aangaat. Stel je kwetsbaar op, deel de ongevallen in je organisatie. Door er samen over te praten en erover te leren halen we de ambitie van nul slachtoffers.’

BIM helpt

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ klinkt als een cliché, maar het is ontzettend belangrijk in bouwprojecten. Daarom ben ik ook zo enthousiast over BIM. Daarmee breng je safety by design echt in de praktijk, omdat je al vanaf de initiatiefase letterlijk in beeld brengt hoe je bouwwerk eruit gaat zien. Bij WSP is BIM volop in ontwikkeling. We maakten er een film over die tijdens het festival was te zien.

Safety Culture Ladder

Ik ben er trots op dat mensen als Maxime Verhagen (voorzitter Koninklijke Bouwend Nederland), Manon van Beek (CEO van TenneT) en Robert Koole (CEO van Visser & Smit Hanab) kwamen spreken. Toen we ze belden met de vraag of ze een bijdrage aan het festival wilden leveren, zeiden ze meteen ‘ja’. Voor mij is dat een bewijs dat het onderwerp ook voor collega-bouwbedrijven hoog op de agenda is komen te staan. We kwamen op het idee voor dit festival vanuit de Petersburg Experiences: kennissessies die we met Petersburg Consultants organiseerden voor onze relaties en partners. Het thema van een van deze kennissessies was veiligheid. Bekijk hier het filmpje:

Een sessie die me nog goed herinner, want na de laatste spreker stapte KIWA naar voren om ons het Veiligheidscertificaat voor de Safety Culture Ladder trede 4 te overhandigen. We merkten dat dit onderwerp zo leefde, dat we er najaar 2019 en voorjaar 2020 in klein comité over verder praatten. Toen ontstond het idee voor het festival.

Verantwoordelijkheid nemen

Veiligheid draait voor mij niet alleen om Safety by Design en een open, transparante houding. Het gaat ook om het nemen van verantwoordelijkheid. Het goede voorbeeld geven en je team daarin mee te nemen. We zagen dit tijdens het event terug in de videoboodschap van Robert Koole van Visser & Smit Hanab. Niet hij, maar de meewerkend voorman, de werkvoorbereider, de lasser en de sitemanager op de bouwplaats vertelden op welke manier ze veilig werken. Mooi hoe Robert zijn team in beeld bracht. Het deed me denken aan een incident dat ik in 2012 meemaakte in Rotterdam, waar een monteur een verkeerde kabel doorknipte. Ik werd hier als directeur door de opdrachtgever op aangesproken. Hij vond dat ik de monteur moest ontslaan. In plaats daarvan ben ik voor mijn collega gaan staan, heb hem gesteund en gevraagd om veiligheidsambassadeur te worden voor de hele organisatie. Dat had een groots effect, op de monteur maar ook op de collega’s. Ik vind het belangrijk om mensen niet af te straffen. Iedereen maakt fouten, daar leren we van. Maar de insteek moet wel zijn dat we fouten die grote gevolgen hebben voor de veiligheid ten alle tijde zien te voorkomen. Daar moet het hele bouwproces volop focus op liggen; het voorkomen van fouten die de veiligheid in gevaar brengen.

Doe je mee?

Aan het eind van het Energy Safety pre-event vroeg dagvoorzitter Robert Haverschot me of ik tevreden was. Dat ben ik zeker! Dit is wat ik voor ogen had toen we het idee van het Energy Safety Festival bedachten. Het programma was afwisselend, de deelnemers en bezoekers gingen echt met elkaar in dialoog. Maar liefst 18 partijen hebben zich aangesloten om mee te helpen dit festival te organiseren. Ik roep meer opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviesbureaus op om dit te doen. Laten we ons verenigen en de keten veiliger maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn