Beter bouwen? Betrek de inwoners

Bij bouw- en infraprojecten worden tegenwoordig vanaf de start van het idee steeds vaker omwonenden geraadpleegd en betrokken bij de plannen. Een goede zaak!

Referendum De Ronde Venen

Er zijn steeds meer mogelijkheden om betrokkenen zo vroeg mogelijk mee te nemen in het proces. Ze worden ook vaker ingezet. Een mooi voorbeeld vind ik het referendum over de bouw van een nieuw gemeentehuis in de gemeente waar ik wethouder ben; De Ronde Venen.

In een startnotitie worden twee plannen beschreven: renovatie van het gemeentehuis op de huidige locatie of nieuwbouw van het gemeentehuis op een andere plek? Inwoners wordt in maart volgend jaar via een referendum gevraagd hun voorkeur uit te spreken. In de startnotitie worden de voor- en nadelen van beide scenario’s op een rijtje gezet. Later worden die nog toegelicht in lokale media en tijdens informatieavonden. Zo kunnen inwoners een gefundeerde keuze maken. Hier lees je er meer over.

Het goede gesprek met de omgeving

Naast het houden van een referendum zijn er diverse andere manieren om bewoners zo vroeg mogelijk te betrekken bij bouwplannen, in intensiteit variërend van passieve informatieverstrekking tot en met co-creatie.

Welke manier om betrokkenheid te organiseren passend is, hangt natuurlijk af van de aard van je project. Voor opdrachtgevers is het dus van belang om in zee te gaan met ontwerpers en bouwers die dit begrijpen, weten hoe het moet en die zelf óók de waarde inzien van het goede gesprek met de omgeving. Zo verrijk je bouwprojecten met omgevingskennis en organiseer je samen draagvlak voor je project.

Deze blog verscheen ook op Cobouw op 23 september 2022. 

Foto: Jacek Dylag voor Unsplash

Facebook
Twitter
LinkedIn