Er zijn steeds meer innovaties die helpen om onveilige situaties te voorkomen. De Virtual Reality-bril bijvoorbeeld. Ik las er vorige week een artikel over in Cobouw en het sprak me meteen aan. Om veilig te kunnen werken in de bouw is elke innovatie van harte welkom. Zo werken wij bij WSP steeds vaker met BIM, dat veilig ontwerpen mogelijk maakt: safety by design. Ook interessant is de Digital Twin, waarmee je onder meer een database met bekende veiligheidsrisico’s op elk project kunt toepassen.
Op een bouwplaats worden vanzelfsprekend veiligheidsinstructies gegeven. Aan het begin van een project, maar ook aan het begin van elke werkdag. Ook via waarschuwingsborden, afzettingen en signaleringen wordt gewezen op gevaar. Toch blijkt dat veiligheidsinstructies op de werkvloer lang niet altijd begrepen worden. Bijvoorbeeld omdat medewerkers onvoldoende taalvaardigheid bezitten. Of door ingesleten gedrag.
Virtual Reality-trainingen
VR-instructies zouden dit kunnen veranderen. Brancheorganisatie Bouwend Nederland wil Virtual Reality-trainingen toegankelijk maken voor haar leden. De brancheorganisatie hoopt dit najaar een VR-Toolbox te presenteren. Vincent Zijlstra, adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Bouwend Nederland, zegt hierover in het artikel in Cobouw: “Veiligheid is lastig te trainen. Je kunt het iemand op papier uitleggen of vertellen waar je op moet letten en hoe belangrijk het allemaal is. Maar uiteindelijk heeft het ervaren van een onveilige situatie meer impact. Dat slijt patronen in. Met VR kun je dat nabootsen. Je kunt in een veilige context een onveilige situatie ervaren.” Een val van een steiger of kraan bijvoorbeeld. Met een VR-bril op zie je het bouwterrein onder je in duizelingwekkende vaart op je afkomen. (Het hele artikel lees je hier).
3D zorgt voor duidelijkheid
VR grootschalig inzetten is nog toekomstmuziek, maar om onveilige situaties te voorkomen zijn er al talloze digitale mogelijkheden. Allereerst zijn 3D-tekeningen van grote waarde. Door montage-, installatie- en bouwwerkzaamheden in beeld te brengen, maak je het makkelijker om het werk veilig uit te voeren. Risico’s en gevaren worden inzichtelijk. Dit inzicht zorgt voor duidelijkheid, kwaliteit en veiligheid. Ook kunnen 3D-tekeningen ondersteuning bieden bij het opstellen van evacuatie- en reddingsplannen.
Heldere communicatie dankzij BIM
Bouwwerk Informatie Management (BIM) gaat een stap verder. Met BIM wordt een project virtueel gebouwd via 3D-modelleringssoftware. Zo zie je wat de aandachtspunten zijn, nog voordat de uitvoeringsfase begint. Dit doe je integraal en met andere partijen. Duidelijke en heldere communicatie is hierbij cruciaal. Samen bespreek je hoe je het project gaat aanvliegen en dat leg je vast in het BIM-uitvoeringsplan. Zo zorg je voor een veilig ontwerp: safety by design. BIM hebben wij bij WSP bijvoorbeeld ingezet in hoogspanningsstation Eerde en op hoogspanningsstation Haaksbergen.
Digital Twin: voorspellingen doen
En wat dacht je van de Digital Twin? Dit is een exacte virtuele kopie van de werkelijkheid, waardoor het echt iets anders is dan een 3D-tekening. Door steeds real time data in te voeren, verandert het model mee met de werkelijke situatie. Hierdoor is het ook mogelijk om voorspellingen te doen over een gebouw. Bijvoorbeeld bij extreem weer, intensiever gebruik van het gebouw of slijtage. Ook dit levert informatie op over mogelijk onveilige situaties. Zie hierover ook de video over SafetiBase:
iTwin
Over de techniek achter de Digital Twin houdt mijn collega Ivo Kerckhoffs een presentatie op 7 oktober, tijdens het Energy Safety Festival. iTwin Services stellen digitale informatiebeheerders in staat om technische gegevens die zijn aangemaakt door diverse ontwerptools te integreren in een digitale tweeling. Ivo laat zien hoe V&G (Veiligheids- & Gezondheidsplan)-risico’s kunnen afnemen door een 3D model in een virtuele (iTwin) omgeving. Door een database met gezondheids-, veiligheids- en welzijnskwesties die zijn gekoppeld aan een 3D model in een digitale omgeving profiteer je van al bekende en gecreëerde kennis. Zo kun je een database met bekende veiligheidsrisico’s op elk project toepassen. Wil je er meer over horen, dan ontmoet ik je graag tijdens het Energy Safety Festival!