Trots op Safety Culture Ladder trede 4!

Gisteren hoorden we bij WSP dat we opnieuw zijn gecertificeerd voor trede 4 van de Safety Culture Ladder. En daar ben ik ongelooflijk trots op! Samen hebben we dit weer voor elkaar gekregen. Het bewijst dat veilig werken voorop staat bij WSP in Nederland, vakgroep Energie.

Veilig werken: het thema is actueler dan ooit. Tijdens de pandemie van het afgelopen jaar is opnieuw gebleken dat gezondheid op nummer 1 staat in ons leven, zowel privé als op het werk. Voor mij is veiligheid echter altijd al ongelooflijk belangrijk geweest: ‘we werken veilig, of we werken niet’. En daar wil ik heel duidelijk in zijn, zowel voor mijn collega’s als voor onze partners. De Safety Culture Ladder biedt die duidelijkheid. De afgelopen weken vonden de audits weer plaats bij ons op kantoor.

 

Zwart op wit

Op het werk draait het in de eerste plaats om mensen. We willen ongelukken en arbeidsongeschiktheid voorkomen, zodat iedereen na een dag werken weer veilig naar huis kan. Veilig werken houdt ook in, dat we faciliteiten bieden zodat mensen duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Dat is een gezamenlijk belang van werkgevers en werknemers. Dit kun je niet genoeg benadrukken binnen onze branche. Zet je zwart op wit dat je aan veiligheid doet, dan veranker je dit in je bedrijfscultuur.

Safety Culture Ladder

Veilig ontwerpen en werken is een speerpunt voor ons bij WSP. Niet voor niets behaalden we in korte tijd trede 3 én 4 op de Safety Culture Ladder, ook wel Veiligheidsladder genoemd. Voor ons is het vanzelfsprekend om onze engineeringsontwerpen continu te toetsen op het mitigeren van veiligheidsrisico’s. Dit grote veiligheidsbewustzijn zien wij als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. En dat willen we ook aan onze relaties laten zien. Op deze manier evalueren we de effectiviteit van onze inspanningen en inventariseren we verdere mogelijkheden tot verbetering. Kiwa meldde ons gisteren dat we trede 4 op de Safety Culture Ladder mogen continueren. Kiwa koppelde terug: ‘We zien een drang om de beste te zijn. Veiligheid heeft een stevige plek in het engineeringsproces.’ Kiwa prees de ontwikkeling van Safety by Design en onze digitale safety walk: door het gebruik van Trimble Connect nemen wij de klant continu mee in het proces. Daarnaast was Kiwa onder de indruk van de sociale veiligheid binnen WSP Energie. Ook besteden we aandacht aan de gezondheid van onze medewerkers. Hier werken we onder meer aan met onze ‘walk & talk’, overleg terwijl je in beweging bent in de frisse buitenlucht.

Belofte aan je klanten

De waarde van zo’n certificaat gaat voor mij veel verder dan alleen een ‘bewijs’ aan de buitenwereld. Ieder zichzelf respecterend bedrijf heeft een veiligheidsbeleid. Maar hoe veilig werk je nou écht? Met een meetinstrument als de Safety Culture Ladder maak je inzichtelijk wat veilig werken bij jouw bedrijf inhoudt en op welk niveau je zit. Het geeft een objectieve waarde. Daarnaast is het een belofte aan je klanten. De Veiligheidsladder wordt steeds meer gemeengoed in Nederland. Grote spelers als ProRail, TenneT en Rijkswaterstaat werken ermee. Hier sluiten wij ons graag bij aan. Het is belangrijk om uniform te zijn en met elkaar dezelfde taal te spreken op het gebied van veiligheid.

Energy Safety Festival

En dan is er natuurlijk het Energy Safety Festival, waar ik al eerder een blog over schreef. Kiwa heeft dit ook opgemerkt en oordeelde dat wij proactief gedrag van de ketenpartners stimuleren, onder meer door dit festival.

Met plezier kijk ik terug op het online event in januari, waarin we openhartig in gesprek gingen over veiligheid. Mooi om te zien dat steeds meer bedrijven zich aansluiten bij dit initiatief. Onder meer TenneT, Spie, Bouwend Nederland, Dura Vermeer, Omexon, Heijmans, Stedin, A. Hak en Volker Energy Solutions gaven al aan de veiligheid in de keten te willen verbeteren, contractoverstijgend en in samenwerking met opdrachtgever en opdrachtnemer. Zo creëren we samen een olievlekeffect, wat leidt tot steeds meer veiligheidsbewustzijn.

Ook partner worden van het Energy Safety Festival? Neem contact met me op! Neem contact met me op! info@anjavijselaar.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn