Rolmodellen gezocht!

Willen we de bouwopgaves en de energietransitie succesvol aanpakken, dan hebben we een winnend aanbod nodig zodat méér studenten kiezen voor technische opleidingen. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Ik schreef erover in mijn column van maart voor Cobouw. 

Om te beginnen moeten we die ‘andere helft van de toekomstige arbeidsmarkt’ zien te overtuigen: meisjes. Op dit moment kiest 37% van de meisjes in het voortgezet onderwijs voor een technisch profiel. Ná de middelbare school kiest slechts 25% van de meiden voor een technische studie. Dit blijkt uit cijfers van het VHTO, het expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Op een cruciaal keuzemoment verliezen we dus heel wat potentiële jonge technici!

Maak jezelf zichtbaar

Het VHTO stelt dat het ontbreken van rolmodellen hierin een belangrijke factor is. Meisjes herkennen zich niet in de sector. Maak jezelf dus zichtbaar als bouwvrouw: op LinkedIn, bij en in de media. Ook meiden in techniekopleidingen kunnen deze rol op zich nemen, door te spreken tijdens voorlichtingsbijeenkomsten van hun opleiding.

Lees de gehele column in Cobouw

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn