Maandelijks schrijf ik een column voor Cobouw, waarin ik mijn visie geef op ontwikkelingen in de bouw. Deze maand schrijf ik over het enorme personeelstekort. Dit is een van dé vraagstukken waar bouwondernemingen leiderschap moeten tonen. Lees de column via Cobouw of hieronder!
‘Achterstallig onderhoud infrastructuur is tikkende tijdbom’. ‘Nederlandse infrastructuur in gevaar’. De ene krantenkop na de andere brengt verontrustend nieuws over de staat van bruggen, tunnels en sluizen in Nederland.
Een brede coalitie van infrapartijen – Techniek Nederland, Bouwend Nederland, Vereniging van Waterbouwers, MKB Infra, Cumela en NLingenieurs – waarschuwt dat er structureel te weinig geld wordt vrijgemaakt om de Nederlandse infrastructuur veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig te maken. Hierdoor stijgt de kans op uitval van belangrijke bruggen en tunnels. Met files en oponthoud tot gevolg. Hoe gaan we hiermee om en hoe komen we aan het personeel dat deze onderhoudswerkzaamheden gaat uitvoeren? Ik pleit voor twee oplossingen, die vragen om leiderschap van politiek én ondernemers.
Allereerst denk ik dat we de bouw- en infrasector aantrekkelijker moeten maken door voorspelbaarheid en continuïteit in het aanbod van projecten. Dit geldt voor aannemers én opdrachtgevers. Die voorspelbaarheid maakt het mogelijk echt te investeren in mensen en zo waardevolle medewerkers voor de sector te behouden en nieuwe te werven.
Want waar zouden we zijn zonder handen die het vele werk uitvoeren dat voor ons ligt? Daarbij heb ik het niet in de eerste plaats over de topfunctionarissen, maar over het middenkader en de mensen op de werkvloer, die rekenen, tekenen, bouwen, lassen, frezen en asfalteren. De komende jaren zijn 60.000 mensen nodig in de bouw- en infrasector, berekende Bouwend Nederland.
Waar halen we deze mensen vandaan? Dit is een van dé vraagstukken waar bouwondernemingen leiderschap moeten tonen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de sector veel meer talent kan aantrekken als ondernemingen verder kijken dan de standaardvoorkeuren die ze hebben. De bonus is dat teams met werknemers die een afspiegeling vormen van de samenleving zorgen voor meer herkenning, werkplezier en creativiteit. Organisaties die in alle geledingen divers zijn, functioneren en presteren aantoonbaar beter. En dat straal je uit: in de business én op de arbeidsmarkt!
Foto: 8photo