Ontbijtsessie bij Stedin: ‘Maak jezelf zichtbaar’

Het was een warm welkom bij Stedin, waar ik als Bouwvrouw van het Jaar een presentatie gaf voor vrouwennetwerk Fempower tijdens een ontbijtsessie. Als Bouwvrouw van het Jaar vertelde ik de Stedin-vrouwen over mijn carrièrestappen, spraken we over de uitdagingen in de bouw anno nu en wisselden we ervaringen uit over zichtbaarheid en goed leiderschap.

Zeg duidelijk wat je wilt. Maak jezelf zichtbaar in de organisatie én daarbuiten. En laat ook HR weten wat jouw carrièreplannen zijn. Dat waren enkele adviezen die ik gaf aan de vrouwen van Fempower. Mannen regelen dit soort zaken vaak goed voor zichzelf – vrouwen denken eerder: ‘Ik werk toch hard, dat wordt vast wel gezien!’. Maar zo werkt het niet. Je moet zelf zorgen dat je zichtbaar bent. Laat bijvoorbeeld zien wat je kunt en waar je expertise ligt. En laat regelmatig van je horen op LinkedIn.

Diversiteit

Daarnaast spraken we over ontwikkelingen in de bouwsector. Zoals het gebrek aan personeel. Hoe los je dit op? Een belangrijk aandachtspunt is diversiteit en inclusiviteit: dit is voor de branche niet meer ‘nice-to-have’, maar ‘need-to-have. Wil je slimmer werken, dan moet je verder kijken dan dezelfde set van mensen. Anders kunnen we de bouwopgave niet aan. We moeten anders gaan werken en in andere vijvers gaan vissen.

Persoonlijk leiderschap

Ook persoonlijk leiderschap hoort daarbij. Zeker als leidinggevende is het heel belangrijk om de werkvloer op te gaan, mensen de kans te geven zich continu te ontwikkelen en collega’s in het zonnetje te zetten. Ik vind het fijn als mijn collega’s merken dat ze er mogen zijn en dat ze ertoe doen. Dan voelen ze zich prettig en veilig op het werk, dat zorgt voor meer binding met het bedrijf en minder behoefte om snel ’om zich heen te kijken’. En dat is mooi meegenomen in deze tijd van personeelsschaarste.

JA JIJ Journal

Aan het eind van de sessie kregen alle vrouwen het JA JIJ Journal van Nina van Arum mee, een 6 maanden-dagboek op het gebied van zelfontwikkeling in diverse thema’s. Het was een heel plezierige bijeenkomt.  Leuk om van veel vrouwen terug te horen dat ze mooie herinneringen hebben aan onze samenwerking tijdens mijn jaren bij Joulz!

Heb je ook interesse in een (ontbijt)sessie of presentatie? Neem dan contact met me op!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn