Innoveren is een mentaliteit

In de bouw- en techniekwereld hebben we nogal eens de neiging om vast te houden aan het oude vertrouwde. Het werkt toch en het gaat prima, dus waarom zouden we het anders doen? Daar zit zeker iets in, maar voor mij betekent verandering in de meeste gevallen vooruitgang en verbetering. Door nieuwe technieken in te zetten kun je je doelstellingen sneller, beter en efficiënter bereiken. En dat is, zeker tijdens de energietransitie, een must.

Innovatie zie ik als een middel om mijn belangrijkste speerpunten na te streven: veiligheid, duurzaamheid en diversiteit. Met nieuwe technieken maak je je werk interessanter, makkelijker en efficiënter. Voor jezelf én voor je collega’s. En, ook niet onbelangrijk: je blijft de concurrentie voor en je bent kostenefficiënter.

De voordelen van BIM

Neem bijvoorbeeld BIM, Bouwwerk Informatie Management. BIM maakt een project virtueel inzichtelijk via 3D-modelleren. Nog voor de uitvoeringsfase begint, ziet het projectteam wat de aandachtspunten zijn. De kans op bouwfouten en faalkosten tijdens de uitvoering wordt hierdoor kleiner. Je legt vast welke informatie er toegevoegd wordt aan een 3D-model. Het type materiaal bijvoorbeeld, de hoeveelheden, oppervlakten, afmetingen, leveranciers, noem maar op. Wist je dat tijdens een traditioneel bouwproces dezelfde informatie gemiddeld zeven keer in allerlei systemen wordt ingevoerd? Tijdens een BIM-proces gebeurt dat maar één keer. Wel zo helder en efficiënt.

Werken met BIM leidt tot future ready bouwen. Je werkt integraal en met andere partijen. Daarbij is eenduidige communicatie cruciaal. Samen bespreek je hoe je het project aanpakt, en dat leg je vast in het BIM-uitvoeringsplan. Zo zorg je voor een veilig ontwerp: safety by design.

BIM is volop in ontwikkeling en bij WSP spelen we graag in op de kansen die het biedt. Onze visie op BIM zie je in deze video:

Innovatieve software

Een ander voorbeeld is de innovatieve software voor hoogspanningsinfra die we gebruiken bij WSP Energie. Deze in house ontwikkelde software is één van de redenen waarom opdrachtgevers ons al jaren weten te vinden voor het uitvoeren van constructieve, thermische en elektromagnetische berekeningen. We voeren continu aanpassingen door om mee te kunnen met de behoeftes in de markt. Een nieuwe interessante verbetering bijvoorbeeld is het uitrekenen van het krachtenspel bij intrekken van geleiders met uitbuigende masten. Bij een BIM-pilot voor TenneT hebben we gebruikgemaakt van deze nieuwe intrekmodellen. Met de voorspellende waarde van deze modellen kunnen onze opdrachtgevers aanzienlijke kosten besparen.

De winst van innovatie

Vernieuwen kost tijd en geld, het kan soms onrust geven; je moet maar afwachten of de nieuwe techniek of werkwijze nou écht zo’n verbetering is. Er is lef voor nodig, je kunt weerstand krijgen, het is soms zeilen tegen de wind in. Maar het levert ongelooflijk veel op. Het geeft mij altijd veel inspiratie en energie, de wil om te verbeteren. In deze tijd waarin we het aan onze aarde verplicht zijn om duurzame keuzes te maken, ga ik graag mee in nieuwe ontwikkelingen. Innoveren is een mentaliteit!

Meer weten over BIM of onze software, of verder sparren over innovatie? Neem contact met me op! Neem contact met me op! info@anjavijselaar.nl of 06 31662564. 

Facebook
Twitter
LinkedIn