Bouwvrouw van het Jaar 2021!

Een eervolle titel: ik mag me Bouwvrouw van het Jaar 2021 noemen! Tijdens het bouwvrouwen-event van Cobouw werd dit vorige week donderdag bekendgemaakt. Ik was genomineerd voor de Bouwvrouw Award samen met Marieke Mentink, Directeur Dura Vermeer Hengelo en Pauline Logchies, directeur bij Logchies Renovatie & Onderhoud. Het was een fantastische middag met interessante sprekers. 

Alleen al het feit dat we weer naar een live evenement konden, maakte mij en de aanwezigen gelukkig. In het nieuwe AFAS-theater in Leusden werden we met een heerlijke lunch ontvangen, waarna keynote speaker en auteur Carolina Pruis een presentatie hield over chimpansee-politiek en leiderschap. Je zou denken dat zelfvertrouwen het belangrijkst is bij leiderschap, maar Caroline leerde ons dat dit niet zo is. Intelligentie en expertise zijn de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol leider, gevolgd door een goed netwerk en relaties. “Werk hard en zorg voor je eigen fanclub”, gaf Caroline ons mee. Ook een mooie uitspraak vond ik: “Vrouwen in de bouw zijn het cement tussen de stenen.”

Diversiteit bij Witteveen+Bos

De tweede presentatie was van Karin Sluis en Eveline Buter van Witteveen+Bos. Zij zetten een stuurgroep op voor meer diversiteit binnen de organisatie. Aan de uitstroomcijfers merkte het bedrijf dat er iets moest veranderen: vrouwen bleven veel korter in dienst dan mannen en áls ze bleven, stroomden ze minder snel door naar managementposities. Met dank aan het nieuwe diversiteitsbeleid heeft Witteveen+Bos inmiddels meer vrouwen in dienst, ook in managementposities. Ook hebben ze gebedsruimtes ingericht en kamers waar moeders van baby’s kunnen kolven.

Presentatie op sokken

De weg naar meer diversiteit bewandel je het best op sokken, vertelden Karin en Eveline. Aan het begin van hun presentatie deden ze hun schoenen uit en stapten in gezellig gekleurde sokken het podium op. De sokken verwezen naar de manier waarop musici in Amerika auditie deden voor orkesten. Omdat er alleen maar mannen in die orkesten zaten, gingen ze blinde audities houden. Maar nog steeds werden de vrouwen herkend, namelijk aan hun hakken. Toen besloot men iedereen op sokken te laten komen. Zo kon de selectiecommissie geen onderscheid maken en dat leverde véél meer vrouwen op.

Bouwvrouw Award

Aan het eind van de middag was het spannende moment daar: met z’n drieën werden we uitgenodigd op het podium, waar uit een gouden envelop een kaart werd getrokken waar mijn naam op stond. Wat een geweldig moment! Yolanda van Rijswijk, de winnaar van vorig jaar, overhandigde mij de Cobouw Bouwvrouw Award.

Mijn plan voor meer diversiteit&inclusiviteit en veiligheid

Ik ben blij en vereerd met deze onderscheiding; een bekroning op mijn dertigjarige carrière in de bouwsector. Met deze nieuwe titel ga ik me het komende jaar volop inzetten voor meer diversiteit&inclusiviteit en veiligheid in de bouw. Met als belangrijkste doel om meer vrouwen in de bouw te krijgen. Mijn plan is om regelmatig de publiciteit op te zoeken en bijvoorbeeld te spreken bij netwerkbijeenkomsten, TU’s en Hogescholen. Ik wil graag laten zien wat voor mooie carrières je in de bouw kunt maken. Natuurlijk ga ik hiervoor zelf de boer op, maar iedereen die hierover met me wil meedenken is van harte welkom!

Wil je verder praten over diversiteit, of wil je me uitnodigen voor een lezing? Neem contact met me op! info@anjavijselaar.nl

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn